Program för våren

Vår sommar 2023, Naturskyddsföreningen Söderhamn

En stor del av Naturskyddsföreningens verksamhet består av utflykter till olika naturtyper för att locka medlemmar och allmänhet att besöka värdefull natur. 2023 har vi följande aktiviteter på agendan.

ÖPPET VID ÅLSJÖN VÅREN 2023. Vi siktar på april och maj.

Förutom nedanstående aktiviteter kommer vi att försöka ha öppet i Ålsjöstugan vissa lördagar under våren i samarbete med Fågelklubben. Det kan bli först när det går att ta sig från E4-parkeringen till stugan. Vi har en utställning i den nyaste stugan med foton från Ålsjön som man kan titta på. Dessutom kommer man att kunna köpa fika till en blygsam kostnad.

Om du har foton från Ålsjön som du gärna vill dela med dig av och gärna en berättelse om bilden och upplevelsen så hör av dig till Christina Åström, 070-202 47 32. Mail kan skickas till soderhamn@naturskyddsforeningen.se

Återigen hänvisar vi till Naturskyddsföreningens hemsida, Gävle- Dala Natur, Facebook eller Instagram.

LÖRDAG 22/4 VANDRING RUNT ORMBERG I TRÖNÖ

Förra våren snöade vandringen in. Nu provar vi med ett något senare datum.

Vandringen går genom gammal tallskog med över 250 år gamla tallar. Vi hälsar på en tall som är konstaterat minst 375 år gammal. Har vi tur kan vi se den rödlistade vedsvampen Vintertagging, som indikerar höga biologiska värden i skogen. Vi går på en stig över själva berget bestående av hällmarker och följer en skogsbilväg tillbaka till bilarna. Sträckan är 6-6,5 km. Guide på turen är Alf Pallin

Samling kl.10 Trönö centrum, mitt emot kyrkan, vid bystugan,

Lertagsvägen 1, Trönödal Andra sidan vägen från kyrkan räknat.

Kontakt: Christina Åström 070-202 47 32 eller Alf Pallin 070-247 44 20.

LÖRDAG 13/5 UTFLYKT TILL YSBERGET-LAXTJÄRNSBERGET MED OVE LARSSON

Utflykt med Ove Larsson som guide. Det blir en heldagsutflykt den 13 maj. Samling på parkeringen ner mot ån vid Sveabiografen kl. 9:30 för resa mot Ysberget-Laxtjärnsberget. Ta med matsäck för hela dagen och lämpliga kläder.

Kontakt: Christina Åström 070-202 47 32. Ove Larsson 072-234 41 58

LÖRDAG 20/5 BIOLOGISKA MÅNGFALDENS DAG VID ÅLSJÖN

Den 20 maj firar vi biologiska mångfaldens dag vid Ålsjön. Vi kommer att ha lite aktiviteter för barn som t ex att håva insekter i sjön och att titta på fåglar, vilket även passar vuxna så klart. Byggnaderna ska hållas öppna och det kommer att finnas en utställning med Ålsjön som tema i den ena byggnaden. Mer information kommer längre fram på Naturskyddsföreningens hemsida, Facebook och Instagram eller i Gävle- Dala Natur.

MÅNDAG 5/6 VI KOMMER ATT FIRA NATURNATTEN VID ÅLSJÖSTUGORNA 2023

Denna gång kommer vi att låta naturen och nattens ljud komma till oss vid Ålsjön. Vi tänder grillen vid stugorna och hoppas kvällen inte blir alltför kall så vi kan mysa lite vid brasan. Vi kommer att ta några promenader fram till sjön för att lyssna på vad natten har att erbjuda där. Eventuellt avslutar vi med en tur till berget söder om Ålsjön för att lyssna på nattskärrorna som brukar hålla till där vid den här tiden. Det är lite magiskt.

Se mer information längre fram på Naturskyddsföreningens hemsida, Facebook och Instagram eller i Gävle- Dala Natur.

LÖRDAG 17/6 I ANSLUTNING TILL VILDA BLOMMORNAS DAG BESÖKER VI I ÅR LÅNGNÄSUDDEN I LYNÄS.

Det är några år sedan vi hade Långnäsudden i vårt program. Därför tyckte vi att det är dags för ett återbesök. En mycket vacker örtrik blandskog där det växer en del rara växter.

Samling klockan 13 vid Lynäs sommarhem. Mer info längre fram på vår hemsida, Facebook, Instagram och Gävle/Dala natur.

Kontakt: Christina Åström 070-202 47 32.

LÖRDAG 1/7 BOTANISK VANDRING I KUNGSGÅRDEN, NORRALA, SÖDERHAMN

Vi kommer att besöka en fantastiskt vacker hagmark i Kungsgården. Efteråt går vi genom en vacker bäckravin utmed Norralaån. En diametralt motsatt naturmiljö. Mer info kommer senare på vår hemsida, Facebook, Instagram och Gävle/Dala natur.

Samling klockan 10 på parkeringen strax söder om bron i Kungsgården. Kontakt: Christina Åström 070-202 47 32. Gunilla Häggbom 070-580 67 50